ÉLBER Kft. termékeivel az aranyérmes borokért a Nyakas Kft-nél

 

Malya Ernő még ifjú korában, a Kertészeti Főiskola óraadó tanárjaként találkozott első ízben 1958-ban egy hazai rendezésű nemzetközi borverseny alkalmával a reduktív borok élményével. Ezek a német és olasz borok a frissességükkel, illatuk intenzitásával, a gyümölcsösségükkel elbűvölték a tanár urat, aki egy életre való impulzust kapott arra, hogy milyen irányban kellene megreformálni a hazai borkészítést. Csakhogy hiába az akarat, ha nem állt rendelkezésre az a technikai eszközpark, a saválló acéltartályok, amelyek a reduktív borkészítési stílushoz nélkülözhetetlenek.

A Nyakashegy Kft. főborászaként tudta fokozatosan megvalósítani álmait. 1998-ban épült meg az a pinceépület, melyet „benépesíthetett” az ÉLBER Kft. által gyártott tartályparkkal. Az itt készült borok hamar nemzetközi elismerést szereztek, amit jól érzékeltet, hogy 2002-es International Wine Challenge-en 2001-es Budai Sauvignon Blanc borukkal aranyérmet nyertek. Az új borkészítési stílus szakmai rangot adott a pincészetnek, és vezetőjének, Maya Ernőnek is, aki 2002-ben elnyerte az Év Bortermelője elismerést.

Az időközben Nyakas Pince Zrt-ként működő pincészet vezetését Nyúlné Dr. Pühra Beáta vette át, akinek irányításával jelentős területi bővítésen ment át a pincészet, szőlőterülete napjainkra megközelíti a 200 hektárt. Ennek megfelelően a pincészet tartályparkját is bővíteni kellett.

 

Nyúlné Dr. Pühra Beátát kérdeztük, miért az ÉLBER Kft.-t választotta a tartálypark bővítésének elvégzésére?

 

Már az induló 3000 Hl.-es tartályparkot is az ÉLBER készítette. Ezek a tartályok abszolút megbízhatóak voltak, ittlétem 17 éve alatt soha semmi probléma nem volt velük. Nem lyukadtak ki, még csak egy rozsdafolt sem keletkezett rajtuk, nem roppant meg a lába egynek sem, nem dőlt meg, semmi olyan nem történt, amikről esetlegesen másoktól hallani lehetett. A „győztes csapaton ne változtass” elvét követtem, ezért a tartálypark további bővítését is az ÉLBER-re bíztam.

Természetesen ahogy fejlődtünk technológiailag és terjedelemben is, folyamatosan újabb problémák, kérdések merültek fel, amikre előzetesen nem lehetett felkészülni. Például a 120 Hl-es áztatótartályok terén előre nem érzékeltük, hogy kotrókat is kéne beleszerelni a kitárolás gyorsabb megoldása érdekében. Így aztán a tartályok tisztítása sok-sok órát vett igénybe, valakinek mindig be kellett másznia, hogy a sarkokból is kivegye a lerakódásokat, majd újra át kellett mosni az egészet. Ezek a menet közben adódó gondok azonban mindig könnyen megoldhatóak voltak, a hosszú évek során mindig együtt tudtunk gondolkodni az ÉLBER gárdájával, akiket mindig a problémák megoldása motiválta, semmire nem mondták azt, hogy lehetetlen.

Így aztán soha nem merült fel bennünk a gondolat, hogy esetlegesen más tartálykészítőktől kérjünk be árajánlatot, minden fejlesztésünkkel őket bíztuk meg. A legelső reduktív technológiájú pincénk 3000 Hl tárolókapacitású volt, erről az állapotról 14 000 Hl fölé nőttük ki magunkat. További épületgyarapodási tervünk is elkészült, nem kérdéses, hogy ennek tartályokkal való felszerelését is ÉLBER Kft-re fogjuk bízni.