Ha valaki napjainkban Tokaj-Hegyaljáralátogat, akkor a kiemelkedő szépségű szőlőhegyi táj látványa mellett a kortársépítészet nagyszerű alkotásaiban is gyönyörködhet. Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy sehol máshol az országban nem sorjáznak napjaink legjobb építésztervezőinek kiemelkedő alkotásai ilyen szép számban, mint éppen itt. A környezet és az alkotó ember kölcsönhatásának eredménye az a természeti és épített környezeti harmónia, amely a Tokaji Kultúrtáj Világörökség térségében uralkodik. A jó közérzetet biztosító, humánus emberi környezet teremtése a gyakorlati, funkcionális és gazdasági szempontok mellett is kiemelkedően fontos, hiszen a szépség emberformáló jelentőségű.

Pontosan megfelel ezeknek az elképzeléseknek a Füleky Pincészet épületegyüttesénekkialakítása, mellyel a tervezőknek kettőst kihívásra kellett választ adni. Vagyis hűnek kellett lenni a táji adottságokhoz és a helyi műemléki környezethez, s egyben a felmerülő kihívásokata mai kor teljes körű technológiai tudásánakfelhasználásával kellett megoldani. Mit érneazonban az épületek pompája, és mit lehet kezdeni a borászat építészeti díjaival, ha nem készülnének kiváló borok ebben a műhelyben.

A szép borok készítésének kulcsa a jó kitettségű dűlők és a gondos munka mellett a borászati technológia. Ha a Füleky Pincészetközponti teréből a szemközti lépcsőn felsétálvaa technológiai hídra balra, az épületnyugati szárnya felé fordulunk, az érlelőtérbe juthatunk, ahol az ÉLBER által gyártott erjesztő-,és érlelő tartályok sorakoznak, mint a lótusz-fejezetű oszlopok Egyiptomban, a karnaki Ámon-templomban.

– Hogyan esett a választás épp az ÉLBER-re a tartályok megrendelésekor? – kérdezem Brezovcsik Györgyöt, a Füleky Pincészetfőborászát.
– Korábban a Dereszla Pincészetnél dolgoztam, és ott nagyon megszerettem az ÉLBER technológiát is, meg az ÉLBER rugalmas ügyintézését,amit egyébként a többi vezető tokaji pincészet borászai ishasonlóképpen értékeltek, így ők is visszaigazolták benyomásaimat. Ezért bizalommal fordultam ismét az ÉLBER-hez.

– És ez a rugalmasság miért olyan fontos a Füleky Pincészet esetében?
– A Füleky Pincészet üzemi részét az építészeti adottságoknak megfelelőennagyon szűk térben kellett elhelyezni. Talán furcsának tűnik a hasonlat, de szinte „cipőkanállal” kellett a technológiai elemeket a helyükre rakni. Itt az volt az elvárás, hogy az átlagtól eltérően igen karcsúak legyenek atartályok. Ezért juthatott neked is eszedbe az Amon-templom oszlopaihoz hasonlítani őket. Ebben a nem túl magas, 5,5 méter magas teremben 10 darab osztott rozsdamentes acéltartály sorakozik kétoldalt, ezek alul 10, míg felül 30–40 hektoliteresek, mindegyikük hűtő-fűtő palásttal rendelkezik és védőgázzal zárható. A mustot a felső tartályokban kezeljük, ott ülepszik, azután átkerül gravitációs módon az alsóba. Olyan tökéletesen van kialakítva, hogy az irodából tudom beállítani, hogy mikor, mennyi védőgázt adagoljak a tartályok zárásához. Az emeletes tartályokon kívül a terem végében van még két, egyenként 60 hektoliteres tartályunk, így a tartályparkunk összesen 22 elemből tevődik össze. Kérésemre a tartályokhoz külön fejtőcsonkokat szerelt az ÉLBER, ezzel is hozzájárulva a bennem róluk már korábban is kialakított pozitív kép további elmélyítéséhez.
A Füleky Pincészetnél jól tudják, hogy akármilyen gondossággal is ügyelnek a szőlő minőségére, szakszerűen kezelik is a mustot, az egész évi munka kárba veszhet, ha valamilyen probléma adódik a tárolótartályokkal vagy a hordókkal.

Az ÉLBER Kft. tartályai a kezdetektől fogva megfelelnek az elvárásoknak, és hozzájárulnak a Füleky Pincészet sikereihez.

_
Forrás: Bor és piac magazin | 2014/11–12. szám