Lévén, hogy az év végéhez közeledünkés ez a lapszámunkaz idei utolsó, ez az írásom is az utolsó ez évben, ünnepi, majdhogynem szilveszteri, így aztán engedtessék meg nekem, hogy a stílusom is kissé oldottabb legyen! Szóval megismerve a Grand Tokaj nemrég elkészült új palackozóját, sőt még a továbbiakban megvalósulandóteljes borászati komplexum terveit is, eljátszottam a gondolattal, hogy a Grand Tokaj vezetőségének helyében milyen szempontok alapján döntöttem volna el, hogy az új palackozó készenléti tartályait melyik műhelytől szerezzem be.

Visszakalandoztam hát a múltba, és felidéztem, hogy borász ismerőseim, barátaimmilyen érveket hoztak fel a saját döntésük,választásuk mellett. Eszembe jutottak Nyúlné dr. Pühra Beáta szavai, aki – amikor megkérdeztem, miért az ÉLBER Kft.-t választotta a Nyakas Pincészet tartályparkja bővítésének elvégzésére – ezt válaszolta:
– Már az induló 3000 hektoliteres tartályparkot is az ÉLBER készítette. Ezek a tartályok abszolút megbízhatóak voltak, ittlétem 17 éve alatt soha semmi problémanem volt velük. Nem lyukadtak ki, még csak egy rozsdafolt sem keletkezett rajtuk, nem roppant meg a lába egynek sem, nem dőlt meg, semmi olyan nem történt, amikről esetlegesen másoktól hallani lehetett. A „győztes csapaton ne változtass” elvét követtem, ezért a tartálypark további bővítését is az ÉLBER-re bíztam.

Amikor a Kreinbacher Borászatnál érdeklődtem a tartályparkjukra vonatkozóan, az ügyvezető igazgatótól, Baráth Sándortól ezt a választ kaptam:
– Mi a legjobbak akarunk lenni a saját műfajunkban. Pezsgőkészítésünket champagne-i pincemester segíti, aki havi rendszerességgel látogatja a birtokot. Az őtanácsára két hagyományos elven működő Coquard prést vásároltunk Franciaországból,a pezsgőkészítés igényességéhez afűthető hordókat Ausztriából szereztük be. Ahhoz, hogy a legmagasabb minőségű erjesztőtartályokkal szereljük fel a pincészetünket, szerencsére már nem kellett külföldre menjünk, hiszen az ÉLBER személyében van olyan cég hazánkban is, ahol ezek a termékek világszínvonalon készülnek.

Az Etyeki Kúriánál érdeklődve a főborász, Mérész Sándor így válaszolt:
– Az építkezés folyamán heti rendszerességgel folytattunk kooperációs megbeszéléseket a tervezővel, a kivitelezővel, a borászati technológia gyártóinak részvételével, hiszen a beton szerkezettel épített falakon utólag már csak nagy áldozatok árán lehetett volna módosítani. Ezeken a megbeszéléseken az ÉLBER Kft. rendszeresen részt vett, és konstruktív javaslatokkal segítette elő a technológiai feladatok megoldását. Az ÉLBER Kft. tevékenysége ezzel még nem ért véget. Úgynevezett follow up study készítésével folyamatosan kapcsolatot tartunk annak érdekében, hogy figyelemmel kísérjék az általuk készített tartályok sorsát és szükség esetén segítsenek.

 

Az ÉLBER Kft. természetesen benne volt azon cégek körében, amelyek közül választottak, és szerencsés véletlen, hogy a közbeszerzést is ők nyerték meg, és ezek után teljes erőbedobással támogatták az építészek munkáját.

Azt hiszem, hogy – amennyiben én lennéka felelős a döntés terén – engem ezek az érvek bőségesen meggyőznének arról, hogy az ÉLBER Kft.-t válasszam. Viszont végezetül megkérdeztem a Grand Tokaj tervezésével megbízott építésziroda vezetőtervezőjét is a témáról. Amikor a közbeszerzésen az ÉLBER Kft. nyert, akkor teljes erőbedobással elkezdtek ezen dolgozni. Idézem az építésziroda válaszát:

„Az ÉLBER Kft. remek megoldást dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy hogyan valósulhat meg ez az új fejlesztés ilyen nagy léptékben itt,a hegyoldalban gravitációs rendszerrel. Az ÉLBER kiváló rajzokat készített arról, hogya tartályok mekkora területet foglaljanak el, hogyan kapcsolódjanak egymáshoz. Együtt dolgoztak Albert Györggyel, aki a palackozó gépsorokat szállította, természetesen velükis sokat egyeztettünk, de a tartályterek kérdésében nagyon sok segítséget adtak Kovács Paliék, ez egyértelmű.”

Mint ahogy a Grand Tokaj döntése is.

 

Forrás: Bor és Piac magazin | 2018/ 1 1 – 12. szám
GTPalackozo