Szőke Mátyás borai ÉLBER tartályokban kezdik meg életüket

 

Amikor én kezdtem a borászatot, akkor mindjárt az volt az elképzelésem, hogy két pincerendszer kell. Kell egy nagyon modern, ahol acéltartályos irányított erjesztést tudunk, és kell egy másik nagypince, mert a nagy magyar borokat, a fehérborokat is meg kell érlelni nagyhordóban. 1990-ben így építettem ki a borászatot, megépült a két pincerendszer, ez nálunk a chardonnay, Olaszrizling, Szürkebarát, Királyleányka mind nagyhordóban minimum 12 hónapot vannak, utána kerülnek palackba. Tehát egy évnél kevesebb érleléssel bort mi nem engedünk forgalomba, kivéve az Irsay Olivért, ez az egy, amit frissen hozunk forgalomba. A vörösborokat pedig barikhordóban meg nagyhordóban érleljük, azokat általában 3 évig érleljük.

Ha megnézi valaki a magyar történelmet, a magyar borászok mindig valamelyik királyi családnak voltak beszállítói, de mindig fahordóban érlelték az őseink a bort, akkor  acéltartály még nem létezett. A világ borizlése persze változik. Most három hete ment ki Kaliforniába egy konténerünk, mert itt járt nálam az amerikai kereskedőm. Megkóstolta a 2014-es Cabernet Franc-omat, és bár én mondtam neki, hogy nagyon fiatal még ez a bor, ő azt kérte, ezt nekem most palackozd le, annyit adok érte mint amennyit egy év múlva adnék. Én még hagytam volna, ő viszont ragaszkodott hozzá.

A mátrai fehérborok egyik különlegessége, hogy rendkívül illatosak, amit viszont a tartály tud igazán kihozni belőlük. Az első tartálysorunk 1991-ben érkezett, az még Németországban készült, mert akkor Magyarországon ilyet még nem gyártottak.

A többi tartályt aztán az ÉLBER készítette, három darab 200 Hl-eset. Ők tudták nyújtani azt a színvonalat, amit a német gyártmányú tartályoknál megszoktunk, és elvártunk.

Ezekben sokkal illatosabb borok készülnek. Például ha megkóstoljuk a 2016-os Olaszrizlingemet most, ami már egyszer le van fejtve, és most finom seprűn van, már most lehet érezni, milyen óriási test lesz benne, egy hónap múlva igy kerül majd be a hordóba ½ évre, egy évre. Így lesz belőle egy komplex nagybor, én öreg vagyok, én így szeretem. A fiatalok hagy csinálják úgy, ahogy épp a divat rángatja őket, de engem már csak a valódi minőség érdekel.